Suche

Comunicat de presă #Business/Economic
Distribuie comunicatul de presă

Bosch adoptă producția de hidrogen

Utilizarea excelenței industriale a companiei Bosch pentru a realiza economii de scară în producția de celule multiple de electroliză

  • Bosch și FEST au expus la Târgul de la Hanovra sistemul de electroliză cu celule multiple Hybrion.
  • Comenzi ale clienților internaționali de aproximativ 100 de megawați chiar înainte de lansarea oficială a vânzărilor.
  • Excelența industrială Bosch asigură scalabilitatea producției de hidrogen.
Miruna Andriesei

Miruna Andriesei

X

Stuttgart și Hanovra, Germania: utilizarea hidrogenului ca sursă de energie, în special dacă este produs din surse regenerabile, are un potențial enorm de decarbonizare, fie că este vorba despre transporturi, industria chimică, a oțelului sau a energiei. Cu o capacitate globală estimată de 100-170 gigawați până în 2030, electroliza reprezintă un domeniu de creștere strategică pentru Bosch, în ciuda încetinirii ritmului de creștere a economiei hidrogenului. Cu ocazia intrării sale pe această piață, compania prezintă tehnologia pentru electrolizoare la Târgul de la Hanovra. Bosch lansează în premieră două modele de celule multiple de electroliză Hybrion PEM (cu membrană schimbătoare de protoni) ca soluție mobilă modulară integrată într-un sistem de electroliză. Aceste celule multiple de electroliză stau la baza electrolizorului. Sistemul complet, cu o putere de 2,5 megawați, este furnizat de Grupul FEST, cu sediul la Goslar, Germania. „Pentru a contracara schimbările climatice, avem nevoie de alternative la combustibilii fosili. Hidrogenul verde, produs cu energie regenerabilă, va avea un rol vital în reducerea masivă a emisiilor de carbon în sectoarele industriei, transportului și energiei. Producerea acestui hidrogen necesită sisteme de electroliză, iar sistemul de celule multiple de electroliză Hybrion produs de Bosch este componenta cheie pentru acestea”, a declarat dr. Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH.

Bosch își propune să-și aplice expertiza în materie de celule de carburant pentru producția de hidrogen. Compania dorește să-și folosească experiența în producția la scară largă pentru a realiza economii de scară și a reduce costurile în viitor. În 2025, intenționează să lucreze la mai multe proiecte în Europa cu diverși parteneri. Chiar înainte de lansarea oficială a vânzărilor din aprilie, Bosch a primit deja comenzi de aproximativ 100 de megawați, de exemplu, Neuman & Esser va integra 16 sisteme de celule multiple de electroliză Hybrion Bosch într-un electrolizor cu o capacitate de 20 de megawați. Bosch colaborează, de asemenea, cu companii precum AKA Energy Systems, Andritz, Pietro Fiorentini, Hyter, H2B2, iGas, IMI, Nikkiso și Técnicas Reunidas. „Hidrogenul reprezintă un domeniu de creștere strategică pentru Bosch: preconizăm că veniturile din vânzări vor ajunge la un miliard până în 2030”, a declarat dr. Markus Heyn, membru al consiliului de administrație și președinte al diviziei Bosch Mobility.

Producția de celule multiple de electroliză și ciclul hidrogenului de la Bamberg

Celulele multiple de electroliză Hybrion vor fi fabricate inițial la fabrica Bosch din Bamberg, Germania. Pentru fiecare unitate sunt dispuse în straturi peste o sută de celule de electroliză. Pentru aceasta, Bosch a dezvoltat un instrument special de fixare care simplifică și accelerează foarte mult procesul de fabricație. Fiecare celulă multiplă de electroliză are o putere de 1,25 megawați și poate produce până la 23 de kilograme de hidrogen pe oră, utilizând apă și electricitate, ceea ce este suficient pentru ca un camion de 40 de tone cu grup motopropulsor cu celule de carburant să parcurgă aproximativ 250 până la 300 de kilometri. În cadrul celulelor de electroliză individuale, anodul este separat de catod prin intermediul unei membrane de schimb de protoni, realizată folosind un polimer special. Pentru a produce hidrogen, apa ultra-pură este alimentată mai întâi în partea anodică a electrolizorului PEM. Ca rezultat al tensiunii electrice la cei doi electrozi, apa de la anod reacţionează pentru a forma oxigen şi electroni şi protoni liberi. Protonii traversează membrana și se combină cu electronii pentru a forma hidrogen gazos la catod. Celulele multiple de electroliză Hybrion PEM produse de Bosch sunt adecvate pentru producția de hidrogen în instalații modulare începând de la 1 megawatt, dar și pentru instalații industriale mari, de nivelul gigawaților.

Un electrolizor FEST cu celule multiple de electroliză Bosch PEM integrate va fi pus în funcțiune în 2025, la uzina din Bamberg, ca parte a unui ciclu al hidrogenului. Bosch intenționează să folosească hidrogenul produs de acesta pentru testarea rezistenței celulelor multiple de carburant mobile, care sunt, de asemenea, fabricate la Bamberg. Puterea generată în timpul acelei testări va fi transmisă la rândul său către electrolizor, închizând astfel ciclul. Hidrogenul este destinat inițial uzului propriu al companiei.

Bosch oferă un portofoliu larg de produse și soluții pentru hidrogen

Bosch are un portofoliu complet pentru hidrogen. „În dezvoltarea tehnologiilor cu hidrogen, Bosch se bazează, de asemenea, pe expertiza sa dovedită în materie de tehnologie industrială. Oferim soluții din industrie pentru industrie”, a declarat dr. Tanja Rueckert, membră a consiliului de administrație Bosch. Bosch Manufacturing Solutions, de exemplu, oferă sisteme de tratare a apei care pot fi utilizate pentru a produce apa ultra-pură necesară pentru electroliză. Aceste sisteme folosesc procese termice și electrochimice pentru a îndepărta din apă impuritățile, cum ar fi sărurile sau metalele. De asemenea, Bosch utilizează în mod activ hidrogenul în celulele de carburant mobile și motoarele cu hidrogen. Împreună cu FirstElement Fuel, liderul de piață din SUA pentru operarea comercială a stațiilor de alimentare cu hidrogen lichid, Bosch Rexroth a atins o etapă tehnologică importantă pentru infrastructura de realimentare. Stațiile de criopompe reduc costurile de operare cu până la 70 la sută, până la un nivel economic, scurtând în același timp procesele de realimentare pentru camioanele grele până la aproximativ zece minute.

Grupul Bosch este prezent de 30 de ani în România și are aproximativ 10.520 de angajați în șase entități. În 2023, Bosch a generat vânzări consolidate în valoare de 516,2 milioane de euro pe piața din România. Vânzările nete totale, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au ajuns la 2,4 miliarde de euro. Pe lângă centrul său de cercetare și dezvoltare din Cluj, București și Sibiu și unitățile sale de producție pentru Mobilitate din Cluj și din Blaj, Bosch mai operează și o unitate de producție de Tehnologie industrială, localizată, de asemenea, în Blaj, precum și un centru de soluții de business și tehnologie, la Timișoara. În București, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Mobilitate, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piața electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala țării.

Informații suplimentare sunt disponibile online la www.bosch.ro.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii și servicii. Acesta are aproximativ 429.000 de angajați în întreaga lume (la 31 decembrie 2023). Compania a generat vânzări de 91,6 miliarde de euro în anul 2023. Operațiunile sale sunt împărțite în patru sectoare de activitate: Mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. Prin activitățile sale, compania își propune să folosească tehnologia pentru a contribui la modelarea tendințelor universale, cum ar fi automatizarea, electrificarea, digitalizarea, conectivitatea și orientarea către sustenabilitate. În acest context, amprenta extinsă a Grupului Bosch în diferitele industrii și regiuni îi consolidează capacitatea de inovație și robustețea. Bosch își folosește expertiza dovedită în tehnologia senzorilor, software și servicii pentru a oferi clienților soluții pentru mai multe domenii dintr-o singură sursă. De asemenea, își aplică expertiza în materie de conectivitate și inteligență artificială pentru a dezvolta și fabrica produse ușor de utilizat și sustenabile. Prin „Tehnică pentru o viață”, Bosch dorește să ajute la îmbunătățirea calității vieții și la conservarea resurselor naturale. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH și cele aproximativ 470 de filiale și companii regionale din peste 60 de țări. Prin includerea partenerilor comerciali și de service, rețeaua globală de producție, inginerie și vânzări Bosch acoperă aproape toate țările din lume. Baza pentru creșterea viitoare a companiei este puterea sa inovatoare. În cele 136 de locații de pe tot globul, Bosch are aproximativ 90.000 de angajați în cercetare și dezvoltare, dintre care aproape 48.000 sunt ingineri software.

Informații suplimentare sunt disponibile online la www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com.

Descarcă comunicatul de presă