Suche

Comunicat de presă #Mobilitate conectată
Distribuie comunicatul de presă

Întotdeauna pe poziție: modul în care un cip semiconductor Bosch revoluționează navigația

  • Noul senzor MEMS Bosch asigură o navigație neîntreruptă și ajută la reprezentarea realistă a mișcărilor autovehiculului.
  • Cipul semiconductor surprinde mișcările autovehiculului și mai precis și mai fiabil.
  • Aplicații suplimentare: eCall, sisteme de alarmă și gestionarea flotelor.

Reutlingen, Germania - Probabil li s-a întâmplat tuturor cel puțin o dată: conducerea într-un oraș necunoscut, plin de viață, cu sistemul de navigație care dădea rateuri exact atunci când era cel mai mult nevoie de el. Din fericire, acele zile nu mai sunt de actualitate, datorită unui nou senzor Bosch MEMS: SMI230. Acest senzor extrem de precis înregistrează în mod constant schimbările de direcție și viteză ale autovehiculului, evaluează informațiile și le transmite sistemului de navigație. Aici, informațiile sunt combinate cu datele privind poziția din sistemul global de navigație prin satelit (GNSS) și utilizate pentru navigare. O întrerupere bruscă a semnalului GPS - posibil din cauza unui tunel sau a unor clădiri înalte - face ca noul senzor Bosch să intre în acțiune. „Atunci când sistemul de navigație își pierde semnalul, senzorii semiconductorilor Bosch au grijă ca mașina să nu-și piardă direcția”, spune Jens Fabrowsky, membru în conducerea executivă a diviziei Automotive Electronics Bosch. Apariția în mod constant a unor date fiabile cu privire la mișcările autovehiculului, efectul familiar de pierdere a semnalului afișajului de navigare este de domeniul trecutului. Datorită combinației dintre poziția GPS și informațiile de la senzori, săgeata de navigare de pe afișaj nu mai face salturi nerealiste și nu-și mai schimbă brusc orientarea pe traseu, de la un punct la altul. „Semiconductorii sunt cheia mobilității actuale și este imposibil să ne imaginăm autovehiculele din momentul de față fără ei”, spune Fabrowsky. Bosch a început recent producția de senzori SMI230, iar primii clienți primesc deja senzorul ca echipament standard.

Fără mișcări necontrolate

Tehnologia senzorilor sub formă de cip - acesta este secretul pentru a menține fluiditatea mișcării săgeții pe harta de navigație. Experții numesc aceste tipuri de senzori sisteme microelectromecanice sau senzori MEMS. Pentru furnizarea de date de înaltă precizie cu privire la mișcarea autovehiculului, Bosch reunește într-o singură carcasă doi astfel de senzori minusculi, extrem de sensibili: unul pentru accelerarea autovehiculului, celălalt pentru gradul de deviere. Puterea SMI230 constă în această combinație. În plus, cei doi senzori ating un grad extraordinar de precizie și pot detecta neobișnuit de rapid modificările mișcării autovehiculului. „Bosch este posesorul unei expertize complete, de neegalat la nivel mondial, în dezvoltarea și fabricarea semiconductorilor pentru aplicații auto. Acest lucru ne ajută atât să dezvoltăm noi funcții auto, cât și să îmbunătățim în mod constant cipul în sine”, declară Fabrowsky.

Datorită datelor de la senzorul SMI230, afișarea hărții se deplasează lin, în tandem cu mișcarea autovehiculului. Același lucru se aplică și în situația în care sistemul de navigație își pierde complet orientarea din cauza pierderii semnalului de la satelit. „Senzorul Bosch elimină unghiurile moarte ale navigației GNSS”, spune Michael Rupp, manager de produs în cadrul diviziei Automotive Electronics Bosch. „Ajută la determinarea precisă a poziției autovehiculului, chiar și cu un semnal slab de la satelit, și la furnizarea de indicații la momentul oportun pentru continuarea traseului.” Pentru aceasta, sistemul de navigație analizează în mod constant modificările de direcție și de viteză ale autovehiculului, așa cum sunt detectate de senzorul Bosch, și transmite pe harta de navigație poziția autovehiculului. Achiziția de date este atât de precisă încât afișarea poziției autovehiculului rămâne fiabilă chiar dacă pierderea semnalului persistă pentru o perioadă de timp.

Un senzor, posibilități multiple

Cipurile semiconductoare Bosch sunt utilizate în principal ca senzori pentru sisteme de siguranță și asistență pentru șofer, dar și în aplicații multimedia și de conectivitate, atât pentru sistemele de propulsie convenționale, cât și pentru cele electrificate. Capabilitățile senzorului MEMS SMI230 Bosch nu doar îmbunătățesc navigația, ci îl fac ideal pentru utilizarea în sistemele de gestionare a flotelor auto și de taxare, deoarece aceste domenii necesită de asemenea detectoare precise de mișcare. Mai mult, senzorul este adecvat pentru a fi utilizat în sistemele de alarmă ale autovehiculului, datorită capacității sale de a detecta vibrațiile și impacturile. Dacă există un accident - detectabil prin valori de accelerare foarte negative (coliziune) sau mișcare de rotație extrem de mare („flipping”) - datele transmise de senzor pot declanșa sistemul automat de apel de urgență eCall.

Informații suplimentare:

Știați că... Fapte, cifre și adevăruri uimitoare despre semiconductori

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de peste 25 de ani şi numără peste 8.000 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2019, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 436 milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,4 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Mai multe informaţii pe www.bosch.ro.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 400.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2019). Compania a generat vânzări de 77,7 miliarde de euro în 2019. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, Industrie 4.0 și mobilitate conectată. Bosch urmărește o viziunea unei mobilitățisustenabile și sigure. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată, prin intermediul produselor și soluțiilor care ori conțin inteligență artificială (IA), ori au fost dezvoltate sau fabricate cu ajutorul ei. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 440 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 72.600 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 126 locaţii din lume, precum și aproximativ 30.000 de ingineri software.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com,

www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.

Descarcă comunicatul de presă

Caută cuvânt cheie