Suche

Comunicat de presă #Mobilitate automatizată
Distribuie comunicatul de presă

Bosch continuă programele educaționale dedicate studenților și publicului pasionat de tehnologie

„Bosch Future Mobility Day“, prima ediţie

  • “Bosch Future Mobility Day”, eveniment dedicat studenților pasionați de tehnologie şi publicului clujean
  • 500 de vizitatori au interacţionat cu tehnologii de ultimă generație dezvoltate de inginerii Bosch din Cluj
  • Bosch continuă programele academice în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Cercetare şi inovare în Centrul de Inginerie din Cluj
Miruna Andriesei

Miruna Andriesei >

X

Cluj-Napoca – Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, vine în întâmpinarea nevoii de a forma viitori specialişti prin evenimente şi programe dedicate în mod special studenților pasionați de tehnologie. La baza iniţiativelor educaţionale stau strategia companiei de inovare continuă și o colaborare strânsă cu mediul academic. „Bosch investește în viitor. Iar pentru noi viitorul înseamnă studenții, viitorii noștri angajați”, a spus Dennis Raabe, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj. „Nicio companie nu poate crește fără specialiști bine pregătiți. Noi susținem mediul academic și investim în comunitățile locale”, a continuat Raabe.

Bosch Future Mobility Day

În cadrul evenimentului „Bosch Future Mobility Day”, organizat de Centrul de Inginerie din Cluj în luna mai, compania a adus mai aproape de publicul din ClujNapoca tehnologiile care stau la baza dezvoltării maşinii autonome. În acelaşi timp, Bosch a oferit studenţilor pasionați de tehnologie ocazia de a-şi pune în practică cunoştinţele într-o competiţie dedicată vehiculelor autonome. Astfel, peste 50 de studenți ai universităților din Cluj-Napoca au lucrat în echipe, în perioada noiembrie 2017 - mai 2018, la proiectarea și implementarea unor aplicații pentru parcurgerea autonomă a unor trasee bazate pe scenarii preluate din viața reală, utilizând modele de vehicule la scara 1:10, oferite de către Bosch. Vehiculul fiecărei echipe a trebuit să execute cât mai multe sarcini de navigare autonomă, într-un timp cât mai scurt și cu o precizie cât mai mare. Competiția a fost câștigată de echipa ”The Dining Meerkats”, formată din patru studente de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare. Ca premiu, echipa va participa anul viitor la una din cele mai importante conferinţe dedicate Internetului lucrurilor (IoT) „Bosch Connected World 2019” de la Berlin. Evenimentul a oferit ocazia celor peste 500 de vizitatori de a interacţiona cu tehnologii de ultimă generație dezvoltate de inginerii Bosch din Cluj-Napoca. Aceştia au asistat la demonstraţii cu maşini autonome dotate cu inteligență artificială, capabile să parcurgă un traseu şi să parcheze fără intervenția șoferului, au experimentat realitatea virtuală şi au testat biciclete electrice (eBike-uri).

Programe academice pentru studenţi

Bosch contribuie la adaptarea ofertei educaţionale la cerințele actuale ale mediului de business şi ale industriei. În acest sens, compania a dezvoltat un parteneriat de lungă durată cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi a iniţiat anul trecut un program de masterat şi un curs de conducere autonomă pentru studenţii universităţii, în baza unui curriculum revizuit. „Parteneriatul între Centrul de Inginerie Bosch și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca reprezintă pentru noi unul dintre cei mai importanți pași spre o colaborare echilibrată și benefică, atât pentru viitorul companiei noastre, cât și pentru comunitatea locală”, a declarat Dennis Raabe.

Programul de masterat „Sisteme și structuri electrice avansate” continuă anul acesta cu cea de-a doua ediţie. Studenţii se pot înscrie în perioada 18-19 iulie 2018, la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Tehnice din ClujNapoca. Admiterea se va face în urma unui interviu, iar candidații vor fi aleși pe baza mediei dintre licență și interviu. Bosch oferă studenților merituoși burse de excelență, în funcție de performanță. Beneficiarii burselor sunt selectați în urma unui interviu organizat la începutul fiecărui an de studiu. Pe de altă parte, cursul „Tehnologia, dinamica și controlul mașinilor autonome” are ca scop familiarizarea studenților de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare cu domeniul conducerii autonome. Înscrierile la o nouă ediţie a cursului vor avea loc în prima săptămână a anului universitar 2018-2019. Sub îndrumarea experților Bosch, studenții vor lucra timp de un semestru, pe parcursul a 13 cursuri și 13 laboratoare, cu tehnologii de ultimă generaţie folosite în domeniul conducerii autonome.

Cercetare şi inovare în Centrul de Inginerie din Cluj

Încă din 2013, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj acordă o importanță deosebită inovării continue şi lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă oră. Compania va investi aproximativ 25 milioane de euro în prima clădire proprie, de aproximativ 17.000 de metri pătrați, care va concentra, din 2019, activitățile desfășurate anterior în spațiile închiriate din centrul Clujului. În prezent, aproximativ 400 de angajați își desfășoară activitatea în sediile Centrului de Inginerie din Cluj. Având o colaborare strânsă cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din rețeaua globală Bosch, dar şi cu fabrica locală din Jucu, inginerii talentaţi din cadrul Bosch lucrează la soluții și tehnologii pentru viitor, cum ar fi conducerea conectată, electrificată și autonomă, care sporesc siguranța și confortul la volan și pot salva vieți, prevenind accidentele. Centrul de R&D din Cluj dezvoltă produse de ultimă generaţie în ariile software, hardware și mecanică, precum și ingineria calităţii şi a fiabilităţii.

Grupul Bosch este prezent pe piaţa din România de peste 25 de ani şi numără peste 8.000 de angajaţi în cinci entităţi. În anul 2019, Bosch a înregistrat un volum de vânzări de 436 milioane de euro pe piaţa din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au atins 1,4 miliarde de euro. Pe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj şi unităţile sale de producţie pentru Soluţii de mobilitate din Cluj şi din Blaj, Bosch mai operează şi o unitate de producţie de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum şi un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timişoara. În Bucureşti, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Soluţii de mobilitate, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piaţa electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala ţării.

Mai multe informaţii pe www.bosch.ro.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii. Acesta are aproximativ 400.000 de angajaţi în întreaga lume (status la 31 decembrie 2019). Compania a generat vânzări de 77,7 miliarde de euro în 2019. Operaţiunile sale sunt structurate în patru sectoare de activitate: Soluţii de mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum şi Tehnologie pentru construcţii şi energie. Lider în IoT, Bosch oferă soluţii inovatoare pentru case inteligente, Industrie 4.0 și mobilitate conectată. Bosch urmărește o viziunea unei mobilitățisustenabile și sigure. Compania îşi foloseşte expertiza în tehnologia de senzori, software şi servicii, precum şi propriul cloud IoT, pentru a oferi clienţilor soluţii conectate integrate dintr-o singură sursă. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovaţii pentru o viaţă conectată, prin intermediul produselor și soluțiilor care ori conțin inteligență artificială (IA), ori au fost dezvoltate sau fabricate cu ajutorul ei. Bosch sporeşte calitatea vieţii la nivel mondial prin produse și servicii inovatoare şi care stârnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creează „Tehnică pentru o viaţă.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH şi cele aproape 440 de filiale şi companii regionale din aproximativ 60 de ţări. Prin includerea partenerilor comerciali şi de service, reţeaua globală de producţie şi vânzări Bosch acoperă aproape toate ţările din lume. Baza pentru viitoarea creştere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 72.600 de angajaţi în cercetare şi dezvoltare, în cele aproximativ 126 locaţii din lume, precum și aproximativ 30.000 de ingineri software.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com,

www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.

Descarcă comunicatul de presă

Caută cuvânt cheie